115

Ačkoliv jsme neabsolvovali klasický školní výlet, přesto jsme „výletový“ týden užili. Ve středu jsme se podívali do ZOO, prohlédli si nové expozicea řešili otázky ZOO kvízu, který pro spolužáky připravili Ben a Mikoláš.Ve čtvrtek jsme se vypravili do České televize, abychom zhlédli dvě výstavy – Telka slaví 70 a Příběh filmu. K vidění bylo spoustu interaktivních panelů, mohli jsme si zkusit dabing, práci filmového architekta, animátora i režiséra.  Vyzkoušeli jsme si i filmové kostýmy, lezli na „skálu“ stejně jako Tomáš Holý ve filmu Jak dostat tatínkado polepšovny. Schovali jsme se v boudě maxipsa Fíka před „bojovníky“ ze třetí nebo čtvrté třídy nějaké základní školy, kteří byli na výstavě s námi a vyzvali nás k bitvě polystyrénovými kostkami. Při prohlídce filmových dortů a dobrot jsme hned dostali chuť na něco sladkého, takže jsme si před zpáteční cestou ještě koupili něco na zub. Byl to prostě moc prima den!

12

Jsme gramotní? No jistě, co je to za otázku, vždyť jsme Evropané. Ale jsme finančně gramotní? Nemáme dluhy? Ty jsou hodně nepříjemné a měli bychom se jim vyhnout. Ve čtvrtek 27.dubna nás navštívili dva lektoři z organizace Člověk v tísni. Ve dvouhodinovém programu zaměřeném na finanční gramotnost jsme odhadovali ceny potravin, hledali, kde ušetřit, zkusili navrhnout rodinný rozpočet mamince samoživitelce, seznámili jsme se s formami pomoci od úřadu práce.Pracovali jsme ve skupinách. Marek, Mikoláš, Ben a Vojta se ukázali jako potenciálně velmi dobří hospodáři, ale i ostatní se snažili.V závěru programu jsme si také ukázali, jak pár jízd načerno může zamávat rodinným rozpočet a způsobit nám do budoucna velké problémy. Dluhy si nás totiž vždycky najdou.Takže vám přejeme, abyste se nikdy nenechali chytit do dluhové pasti.

11

Partnerské vztahy… Mohou být idylické, romantické, ale také konfliktní nebo dokonce nebezpečné. Jak se k sobě chovat či jak si vybrat toho pravého partnera pro život jsme si ujasnili v pondělí 3. dubna, kdy k nám zavítaly lektorky z Prevcentra. Tři hodiny jsme si s nimi povídali a prováděli různé aktivity na téma vztahů.

11

Poslední únorový den jsme si náležitě užili. Vyrazili jsme do bowlingového centra na Smíchov. Akci jsme zrealizovali jako využití odměny, poukazu za vítězství v KaprCupu.  Trvalo nám sice trošku déle, než jsme se dohodli, za co získané peníze využijeme, ale nakonec jsme byli všichni spokojeni. Kromě bowlingu jsme si zahráli i šipky nebo stolní fotbálek. Při dalších školních soutěžích se budeme opět snažit, protože taková výhra je moc prima!

14

Poslední školní den kalendářního roku 2022 jsme si náležitě užili. Pár hodin jsme se sice trochu učili, ale vše už směřovalo k vánoční náladě. Předali jsme si dárky, zahráli deskové hry i karty a atmosféru nám zpestřilo i video Pat a Mat – Zimní radovánky.