img 0033

Během výletového týdne jsme sportovali, relaxovali, věnovali se kultuře a historii našeho národa.

V  Klubovně F2 na Štvanici jsme strávili příjemné dopoledne a seznámili se tak s místem, kde se můžeme pod vedením zkušených vedoucích věnovat volnočasovým aktivitám i v době hlavních prázdnin.
V Divoké Šárce jsme ušli několik kilometrů, hráli míčové hry, odpočívali a obdivovali krásy  přírody.
V Národním technickém muzeu na Letné jsme zhlédli historické dopravní prostředky, seznámili se s technickými vymoženostmi, na Výstavišti Holešovice Maroldovo panoráma Bitva u Lipan, což je panoramatický největší obraz v ČR s historickou událostí,  který zachycuje bitvu u Lipan, jež se odehrála 30.5.1434.
V Resslově ulici jsme navštívili chrám sv. Cyrila a Metoděje s jeho kryptou, kde 18.června 1942 proběhl boj sedmi statečných československých parašutistů proti německým vojákům. V místním Národním památníku hrdinů heydrichiády nám též promítli film, který nám přiblížil historické události- atentát na Heydricha, následný nacistický teror, osudy Lidic a Ležáků. Nakonec jsme uctili památku statečných parašutistů, jejich pomocníků a příbuzných.
Výletový týden nám zpestřil bowling a projížďka na šlapadlech po Vltavě.

IMG 0032

Dne 1.dubna navštívila naše třída Národní divadlo, které je symbolem českého národa. Založeno bylo v roce 1868. Tuto národní kulturní památku tvoří tyto 4 umělecké soubory- Opera, Činohra, Balet a Laterna magika. 

Paní průvodkyně nás provedla suterénem, kde jsou uloženy základní kameny, dále nádherně zdobeným interiérem. Ze střechy divadla se nám otevřel kouzelný pohled na Prahu.
Naše cesta pokračovala návštěvou malebné Kampy s jejími kulturními památkami a skončila na Karlově mostě. 
 
 

IMG 0124

Dne 23. února proběhla na naší škole recitační soutěž. Někteří žáci naší školy podali tak vynikající výkon, že by mohli konkurovat hercům na jevišti. Žádný recitátor se nemusel za svůj přednes stydět, všichni účastníci byli úspěšní. Dva žáci naší třídy 6. A se zasloužili o dvě vyznamenání - krásné 2. místo ve třetí kategorii a čestné uznání.  Už nyní se těšíme na další poetické setkání, které proběhne v příštím školním roce.

IMG 0054

Dne 18. února jsme navštívili výstavu Světy české animace. Výstava ukazuje desítky  loutek a promítá 140 filmů. Byli jsme svědky ukázky animačních technik, řady optických iluzí, originálních kreseb, obrazových scénářů, desítek loutek, rekvizit, dekorací i ukázek z animovaných filmů a počítačových her, též jsme zhlédli některé ze sta čtyřiceti českých animovaných filmů. Výstava je zasvěcená i scénáristům, střihačům, zvukařům, kameramanům a dalším lidem, kterým se staly filmové ateliéry od roku 1945 dodnes druhým domovem. Viděli jsme, jak vznikal např. seriál Chobotnice z 2. patra, nadčasové filmy Karla Zemana a večerníčkové seriály. Kdo by neznal Jiřího Trnku, našeho animátora, ilustrátora, malíře a režiséra? Kdo by neznal režiséra Karla Zemana, jehož umění a filmy jako Cesta do pravěku, Vynález zkázy nebo Baron Prášil jsou známy po celém světě a tvoří nedílnou součást nejen české, ale i světové kinematografie? Návštěvu výstavy všem vřele doporučujeme!!

IMG 0049

Naše třída se s velkým zápalem zúčastnila Zimní olympiády na Tusarce. Akce nás velice bavila, vyzkoušeli jsme si všechny disciplíny, které byly v aule připravené. Barva části olympijského kruhu, kterou jsme si vybrali, byla černá.

A takto nám to slušelo!!