102

Během výletového týdne se naše třída vypravila na hrad Karlštejn. Po příjemné procházce jsme odpočívali na břehu řeky Berounky. Někteří žáci se koupali v řece, jiní se oddávali slunečním paprskům.

Na koupališti v Divoké Šárce jsme si v krásném prostředí zaplavali, zasportovali. 
Výlet do Stromovky a sportovní dopoledne s třídní učitelkou a p. učitelem Potočným jsme si rovněž užili.
Výletový týden nám přinesl hodně zážitků, na které budeme dlouho vzpomínat. 

11

Dne 24. května jsme opět navštívili Městskou knihovnu v Tusarově ulici, kde proběhla zajímavá beseda o období národního obrození ve všech jeho souvislostech. 

Velice nás zaujaly hry, při kterých jsme hádali význam slov, kterými se v době národního obrození mluvilo.

11

Dne 14. 5. proběhla v naší třídě zajímavá akce. Jejím tématem bylo duševní zdraví. Po přednášce a besedě jsme formou her řešili náročné životní situace, do kterých bychom se jednou mohli dostat. Nechyběly ani rady, jak se chovat ve stresových situacích, též kontakty na linky bezpečí. Víme, že prevence není nikdy dost.

13

"Každé tělo si zaslouží respekt bez ohledu na to, jak vypadá." V této větě je obsažen hlavní cíl projektu Moje tělo je moje.

Dne 23. dubna proběhl v naší třídě tříhodinový program prevence bodyshaming. Během první hodiny jsme se rozdělili do skupin, každá skupina nakreslila panáčka. Dle kresby jsme vyjadřovali, co mohlo ovlivnit jeho vzhled, např. chudoba, životní styl, nemoci, strava, barva pleti, přepracovanost, vzdělání, geny atd.
Další dvě hodiny proběhly formou besed, během kterých jsme si uvědomili, jak mohou ranit slova týkající se zevnějšku člověka, jak se máme bránit nevyžádaným komentářům na vzhled, jak silný je vliv sociálních sítí a reklam.
Pochopili jsme, že naše hodnota nestojí na našem fyzickém vzhledu a že každý člověk si zaslouží respekt bez ohledu na to, jak vypadá. Za své tělo si nesu zodpovědnost, není mou povinností vyhovovat představám jiných lidí a slovo nemusí jen hluboce ranit, ale od inteligentních lidí může přinést podporu. Obě paní lektorky podpořily sebedůvěru žáků, kteří o svém vzhledu pochybovali. Došli jsme k závěru, že o naše případné vzhledové nedostatky totiž vůbec nejde!! Charakter člověka s jeho vzhledem, který není vůbec důležitý, nesouvisí!!

11

Dne 24. listopadu se naše třída vydala do Kongresového centra Praha na 28. ročník veletrhu Schola Pragensis. Jedná se o největší přehlídku středních a vyšších odborných škol. Na výstavě jsme získali přehled o bohaté nabídce škol, informace o podmínkách přijetí, podrobnosti o průběhu studia nebo možnostech budoucího uplatnění. 

Některým z nás akce pomohla při výběru povolání. 
 
Po návštěvě veletrhu jsme se vydali do Národního muzea za Věstonickou venuší. Tato jedenácticentimetrová soška ženy vyrobené z pálené hlíny je stará více než 25 tisíc let, jedná se o poklad nevyčíslitelné hodnoty. A my ho viděli na vlastní oči!!
Spolu s Věstonickou venuší jsme zhlédli šperky a ozdoby těla staré i 30 tisíc let.
 
Naše výprava skončila v knihkupectví  Luxor, kde je největší výběr knih v České republice. Už víme, jaké knihy si budeme přát k Vánocům.