7a vtm

Dne 31.ledna navštívila naše třída Uměleckoprůmyslové muzeum. Výstava Řeč plakátů 1890-1938 představuje výběr plakátů z unikátní, víc než třicetitisícové sbírky Uměleckoprůmyslového muzea  v Praze, která patří mezi nejstarší a nejvýznamnější evropské sbírky plakátů.

 Na výstavě jsme zhlédli 280 plakátů, které doplňuje 20 dalších exponátů( umělecké časopisy a knihy).
Ve třech tematických blocích Umění, Reklama, Ideologie nechybí díla světových i českých tvůrců jako je např. Henri de Toulouse Lautrec, Jules Chéret, Vojtěch Preissig, František Zelenka či Vilém Rotter.
Plakát je svébytným vizuálním komunikačním médiem, který v různé míře propojuje estetiku tzv. vysokého umění s obrazovými schématy popkultury. Třebaže byl již v době svého masivního rozmachu na konci 19. století vnímán jako umělecké dílo, jeho existenci vždy podmiňuje i komerční účel.
Plakáty jsou významným dokladem kulturního dědictví i mimořádně cenným kulturně- historickým pramenem.
Druhá výstava, kterou jsme navštívili, má název Plejády skla 1946- 2019. Jedná se o unikátní sbírku moderního skla. Dokumentuje domácí vývoj v oboru, ve kterém Češi patří k zakladatelům a nejvýznamnějším světovým představitelům.
Nad nádhernými výrobky jsme mohli oči nechat. Poslední výstava, kterou jsme navštívili, má název Sběratel/ Collector, Lannova sbírka skla. Sbírka patří k uznávaným souborům, které přibližují historický vývoj nádherného českého umění.