vlak


pdfNápady a inspirace ke stažení870.08 KB


Procházky a výlety

Čertovy hlavy: nedaleko Liběchova u obce Želízy najdete monumentální skalní skulptury. Řadu reliéfů vytesal v polovině 19. století do pískovcových skal sochař Václav Levý.

Čertovy hlavy jsou asi 9 m vysoké skalní reliéfy dvou obřích (čertovských) hlav vytesaných do pískovcových bloků v borovém lese nad obcí Želízy v okrese Mělník. Z hlediska rozměrů se jedná v českých poměrech o zcela unikátní dílo. Jde o dílo sochaře Václava Levého, které vytvořil v letech 1841-1846. Václav Levý byl kuchařem liběchovského zámku a později jeden z nejvýznamnějších sochařů 19. století. Jeho pozdější díla naleznete v kostele sv. Karla Boromejského a v chrámu sv. Víta v Praze.

Čertovy hlavy jsou volně přístupné po modré turistické značce od obecního úřadu v Želízech. Dále je zde jeskyně Kácelka s prostorem před jeskyní zvaným Blaník. Zde si prohlédnete rozměrné reliéfy Jana Žižky, Prokopa Holého, Zdeňka Zásmuckého a trpaslíků kovajících zbraně pro Blanické rytíře. Jeskyně skrývá symboly lidských vlastností ve zvířecích podobách podle bajek Františka Matouše Klácela. Odtud také vznikl název jeskyně.

hlavy

Při procházce po modré turistické značce najdete ještě Hada (ve skále vytesaný had, přeťatý sekerou) a Harfenici (žena s harfou).


Tvoření
Kaštanový věnec
Starší děti mohou spolu s vámi vymýšlet a vyrábět podzimní dekorace do bytu. Velmi jednoduchým způsobem, jak k tomuto účelu využít kaštany, jsou věnce. Kaštany, bukvice, žaludy či listy můžete lepit tavnou pistolí k polystyrenovému základu věnce či tělo věnce vyrobit ze samotných přírodnin. Velmi pěkně vypadá základ ze suchých tenkých větviček nebo i z kaštanů samotných, které jednoduše propícháte a spojíte drátkem jako korálový náhrdelník. Zdobení základu pak můžete nechat na dětech.

 venec

Ježečci z kaštanů pro nejmenší

Potřebujeme:
• Dostatečné množství kaštanů. Vůbec se neomezujte na to, aby kaštany byly stejně veliké a souměrné. Naopak. Nasbírejte s dětmi kaštany různých tvarů i velikostí
• Černý permanentní fix s tenkou špičkou
• Bílou barvu
• Tenký štěteček
• Lesk, nebo lak ve spreji, který výrazně prodlouží dobu, po kterou ježečci zůstanou hezcí a výrazní

 

Postup:

• Vezměte si fix, a na světlou část kaštanu namalujte očka, malý nos, roztomilý úsměv a do spodní části nakreslete malé drápky, či nožičky
• A nyní přicházejí na řadu bodlinky. Celého ježka musíme pomalovat krátkými čárkami, které budou bodlinky znázorňovat. Celá tmavá část musí být počárkovaná bílou barvou, aby ježek vypadal co nejopravdověji
• Když má ježeček plno bodlinek, můžete se vrhnout na další kaštany, a stejným způsobem vytvořit celou ježčí rodinku
• Když máte všechny kaštany pomalované a ježčí rodinka je na světě, ve venkovních prostorách si kaštany zalakujte lakem, nebo leskem ve spreji, a nechte pořádně proschnout


Vaření

Zdravá mašinka plná zeleniny
Veškerou zeleninu omyjeme a osušíme. Papriky odkrojíme podélně nad stopkou a vyřízneme semínka. Spodkem paprik propíchneme dvě špejle a navlékneme na ně kolečka okurek. Do vzniklých vagonků naskládáme nakrájenou zeleninu. Vagónky vyskládáme za sebe jako vláček buď na tácek nebo na kartón na skutečné koleje od vláčků. Doporučuji připravit nějakou zeleninu do zásoby, aby bylo možné vagónky průběžně doplňovat. Po nákladu se totiž jen zapráší. Ozvláštnit zeleninu můžeme ochucovadlem s tajemným názvem gomasio.
Gomasio připravíme následovně: rozpálíme pánev a nasucho na ní opražíme sezamová semínka. Jen dokud nezačnou lehce růžovět. Zkuste sezam rozetřít mezi prsty, jestli povolí. Pak přisypeme sůl a ještě chviličku zahříváme. Horký sezam přesypeme do třecí misky nebo hmoždíře a rozetřeme tak, aby zhruba 70% semínek bylo na prášek.
Zbytek nespotřebovaného gomasia můžeme uchovávat v lednici v uzavřené sklenici 2-3 týdny
Do jedné mističky připravíme dip ze smetany, pokrájené cibulky, hořčice, sirupu, citrónové šťávy a soli. Do druhé mističky gomasio dle návodu a do třetí nalijeme olivový olej.

vlak


Pohybové hrátky

„Hýbánky“ České televize: https://decko.ceskatelevize.cz/hybanky


Hádanky, křížovky

 hadanky


Užitečné odkazy:
www.jablko.cz – poznání, portál pro tvořivé a přemýšlivé 

www.bobrik.cz – návody pro šikovné ruce

www.origami.cz – návody na japonské papírové skládačky

www.navod.cz – triky a kouzla