Vytisknout

sn11

  1. a 30. dubna 2021. O oblíbený projekt TUKAN (TUsarka KApku Netradičně) žáci II. stupně vloni na jaře přišli. Že by tomu mělo tak být i v tomto roce, jsme si vůbec nechtěli připustit. Vymysleli jsme tedy dětem jakési individuální výzvy, i když na plnění mnoha úkolů se vydaly hned celé partičky. A proč ne? Víc hlav přece vždycky víc ví. A víc rukou vyrobí více Bramboráčků. Potřebujete vysvětlení? Tak si důkladně prohlédněte poslední zprávy na našem webu. Potom vám bude vše jasné a užijete si celkem zábavná čísla z naší „tukaní statistiky“:


pdfKe stažení2.15 MB


Tukan HUDBA

Hudebně založení literáti si pohráli s texty písní od skupiny Mirai. Hlášku „Když nemůžeš, tak přidej … „ měli pamětníci možnost slýchat od legendárního Emila Zátopka a ten si uměl stanovit opravdu silné výzvy! To skupina Mirai ve svém klipu na závažnosti výzev hodně ubrala, vsadila spíš na recesi. Zážitek s pavoukem či plavba Vltavou tedy našim účastníkům Tukana nehrozily, svůj důvtip mohli investovat do výroby placky, plakátu z textů písní, pozvánky na letní snídani pro hudební idoly a samozřejmě zajímavým tanečním kreacím. Protančili se zdárně až k pátečnímu tukanímu odletu.


Tukan MAZLÍČCI

Tukana si báječně užili majitelé domácích mazlíčků. Letos poprvé mohli představit a předvést své miláčky ostatním, podělit se o radost nad jejich mazaným chováním a naučenými vtipnými kousky. Kromě obrázků a fotek přistály garantům kurzu v počítačích popsané veselé příběhy a také velice vtipná videa. A kdo si myslíte, že děti chovají hlavně kočky a pejsky, budete vážně překvapeni. Je však lhostejné, jestli má mazlíček peří, chlupy nebo třeba šupiny. Z každé práce čiší nezměrná radost ze skvělého zvířecího kámoše a parťáka.

 

pdfMůj mazlíček Brin

pdfNaše kočičky

pdfRybka a Kvído


 Tukan PŘÍRODA

Nadšení obdivovatelé přírody v Tukanovi prokázali hodně trpělivosti, hodně pohotovosti, fůru kreativity, empatie i zdravou naštvanost. Výzvy týkající se přírody byly sice rozmanité, ale dokonale sjednocené zjevným nadšením pro čisté a zdravé životní prostředí. Život v Holešovicích nám nabízí všemožné. Nádherná zákoutí s krásnou zdravou přírodou i polorozbořené posprejované trosky budov s haldami odpadků. Po jejich návštěvě si člověk musí „dobít baterky“. Třeba výtvarničením z přírodních materiálů, nebo čerpáním energie z majestátních stromů. Zcela uklidněni pak můžete zahájit lov beze zbraně. CATCH ME IF YOU CAN!

pdfFoto


 Tukan RELAXACE

Vyznavači duševní pohody vzali „úklid duše“ z gruntu. Od vymýcení nashromážděných zbytečností z dosahu až po vykonání dobrého skutku v roli „Dobrého anděla“. Výzva uklizeného pokoje asi, jemně řečeno, „moc netáhla“. Takovouto výzvu, i když s trapně přízemním podtextem, slýchají děti od svých maminek často. Zato Energie slunce je výzva s velkým V! Přivstat si dvakrát ráno tak brzy, aby člověk vstřebal a nafotil atmosféru východu slunce, to vyžaduje jistou dávku sebezapření. Potom si člověk zaslouží trochu se rozmazlit. Domácí wellness procedury typu Kleopatřina lázeň s vlastnoručně vyrobenou koupelovou solí, šumivá bomba, koupel nohou, pleťová maska … To zní moc dobře, ne?

pdfRelaxace a péče o duši - Energie Slunce

pdfI brambora může relaxovat

pdfRecepty - domácí lázně


 Tukan SPORT, ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL

Nejpočetnější skupinou Tukana byli jednoznačně příznivci pohybu a zdravého životního stylu. Kdo ví, která z výzev je zlákala víc? Mohla to být chuť na vlastnoručně přichystané zdravé jídlo, protože předlouhá distanční výuka bez školní jídelny přiměla kdekterého Dalibora housti. Navíc – kuchařské celebrity jsou teď takřka na úrovni rockových hvězd, tak proč se jim nepřiblížit? Zajímavá byla jistě výzva k absolvování atletického desetiboje, určitě schůdnější než pokusit se zvednout z gauče některého člena rodiny a přimět ho ke společnému cvičení. Pro dobrodružné povahy byl ale nejlákavější orienťák s udanými souřadnicemi zajímavých koutů Prahy. Ta úleva, že se nikdo neztratil!


Tukan TURISTIKA

Zapálení turisté byli přísným lockdownem ve své vášni výrazně omezeni. Ale jako plavci mají „suchý“ trénink, stejně mohou trénovat vyznavači turistiky. Například cvičným seshromážděním potřebných věcí na delší pěší výlet. (Jenže kdo to má pak uklízet?!) Také znalost značek a orientace v mapě se jistě hodí, proč si tedy nezmapovat a nezakreslit svou vysněnou krajinu? Na pěší vycházku k letenskému kyvadlu sice mapa potřebná nebude, ale výšlap od řeky kopcem či schody na pláň už trochu turistikou zavání. Obzvlášť když přitom ještě musíte splnit úkol. 

pdfTuristika


Tukan VÝTVARKA 

Výtvarníci měli své výzvy rozdělené na venkovní a „domácí“. Při jejich plnění si osvojili nová odborná slova. Pokud do 21. dubna žáci neznali výrazy land-art a street-art, v dalších dnech už pod těmito názvy tvořili svá díla v přírodě či na ulici. Ani ten, kdo nepřestoupil práh bytu, se nemusel nudit. Koláž s názvem „Co se mi honí hlavou“ si v době nekonečné distanční výuky vyžádala notnou dávku kreativity (a materiálu :-)), jinak tomu nebylo při sestavování vybraných, pozitivně laděných citátů. Výsledek našich výtvarníků jistě potěšil oko nejednoho kolemjdoucího spoluobčana nebo aspoň člena rodiny. Rádi se o umělecký zážitek podělíme i s vámi.